Vad är Labbet?
Labbet startade 2013 och ville vara en plats för barn och ungdomar där de fick skapa tillsammans med yrkesverksamma konstnärer och pedagoger.
Syftet med Kulturparkens pedagogiska verksamhet, Labbet, är att bjuda in barn och unga att undersöka sin omvärld och identitet med kulturella verktyg (t.ex. dans- och teaterövningar, filosofiska diskussioner och filmarbete) och metoder som vi har utvecklat för att kunna arbeta med stora barngrupper med funktionsvariationer. Tillsammans med yrkesverksamma konstnärer ur flera discipliner lär vi oss alla mer om de skapande processer som leder till konstnärliga uttryck.
Labbet startade 2013 och ville vara en plats för barn och ungdomar där de fick skapa tillsammans med yrkesverksamma konsntärer och pedagoger.
Syftet med Kulturparkens pedagogiska verksamhet, Labbet, är att bjuda in barn och unga att undersöka sin omvärld och identitet med kulturella verktyg (t.ex. dans- och teaterövningar, filosofiska diskussioner och filmarbete) och metoder som vi har utvecklat för att kunna arbeta med stora barngrupper med funktionsvariationer. Tillsammans med yrkesverksamma konstnärer ur flera discipliner lär vi oss alla mer om de skapande processer som leder till konstnärliga uttryck.
Genom att unga deltar i kulturpedagogisk verksamhet ges de möjlighet att utveckla en starkare självkänsla och lär sig att kommunicera sina behov och använda demokratiska medel för att påverka sin situation. Vi vuxna å andra sidan utvecklar en större förståelse för barnen och ungdomarnas verklighet och vårt eget konstnärliga uttryck samt våra pedagogiska metoder.
METODER
– Två pedagoger
Vi är flera föreningar och organisationer som måste ha flera pedoger vid varje kurstillfällen. Detta med anledning av det stora antal deltagare med npf diagnoser, funktionsvariationer, psykisk ohälsa, språkliga och kulturella hinder. För att kunna trygga våra unga deltagarens säkerhet och trygghet måste vi därför vara flera vuxna stödpersoner och ungdomsledare på plats.
– Uppsökande och närhet
Om vi inte tillbringade så mycket tid i området och samtalade med både skol och fritidspersonalen skulle vi inte ha den förståelse eller nätverk som vi behöver för att skapa en trygg miljö åt våra deltagare. Många barn och ungdomar som vi besöker i deras närmiljö (skola, fritids, köpcenter mm) har ingen tradition av att delta i aktiviteter på sin fritid. Sport är den dominerande aktiviteten i Gränby, något vi är väldigt glada för eftersom det ger barnen ett val. Till våra kurser kommer oftast barn och ungdomar som inte är intresserade av sport eller som inte vet hur man anmäler sig dit.
– Rigid-flexibility
Vi vågar ändra våra kurser så att de är anpassade till barnens behov av uttryck. Ibland har vi manuskurser, ibland satsar vi extra mycket på dans eller så omvandlar vi en teaterkurs till film.
– Deltagare som medarbetare
Våra deltagare är våra medarbetare och genom denna attityd ger vi dem ansvaret (under vägledning) för sitt skapande. De bestämmer vad och hur de vill uttrycka sina erfarenheter och tankar. Väl värt att veta att många barn och ungdomar inte har samma vokabulär som vuxna och är inte tränade i att uttrycka sina känslor. Istället gestaltar dem sina tankar och känslor i de roller de väljer att spela eller de tema vi bestämmer tillsammans att undersöka. Många gånger har jag sett en eller flera i gruppen som vill spela fyllo. Och visa upp en scen där fyllot träffar barnen/ungdomarna. Eller är en förälder.
– Filosofiska samtalslekar
Som vi nämnde tidigare har barn och ungdomar svårt att hitta rätt ord för förklara sina tankar och känslor. Därför har vi börjat införliva mer och mer något vi kallar för filosofiska samtalslekar. Genom diskussionskortlekar samtalar vi om olika problem. Ibland använder vi dessa diskussioner kortlekar för att skapa scener. På så sätt hittar vi problem/situaner som alla kan relatera till. Ibland skapar deltagarna egna diskussionskort. Så under lekfulla former kan vi diskutera olika situationer som de kommer i kontakt med t ex jobbiga kompisar, oförstående föräldrar, fördomar kring normer etc. Men när vi möter de allra mest sårbara kan ibland en ”assistent” hjälpa dem att uttrycka sig. Som i fallet med Apan Peeter, namngiven av en deltagare. Genom apan kunde deltagaren som var en tonårig) berätta vad hen ville göra i gruppen och kom med många roliga förslag på scener. Vi har en skarp gräns mellan att skapa utifrån våra erfarenheter och vara terapeutiska. När vi känner att barnet/ungdomar har sådana behov har vi tagit reda på vart de kan vända sig. Ibland har vi även kontaktat ungdomsjouren eller BRIS.
– Nätverk och samverkan.
Det har hänt oss flera gånger, att vi har behövt be fritidspersonalen att översätta och förklara vår verksamhet för föräldrarna. Samma sak med att sprida informationen om vår verksamhet, då har vi haft stor hjälp av olika organisationer och föreningar som arbetar i området. Vid kriser har informationen spridit sig snabbt och vi har kunnat hantera situatione med större förståelse och kunskap. Det har även varit ovärderligt att kunna samarbeta med Ungdomsjouren och Gränbys Kulturcentrumledare. Att samla ihop området olika aktörer för att diskutera och hitta gemensamma lösningar skapar trygghet åt alla.